divendres, 11 d’abril del 2014

BARCELONA BOMBARDEJADA

Barcelona, entre el 25 de juliol de 1713 a l’11 de setembre de 1714 va estar sotmesa en una operació militar en el darrer episodi  de la Guerra de Successió.

Felip d'Anjou
Carles d'Àustria
Durant aquest conflicte, França va proposar com a monarca hispànic el nét del rei Sol (Luís XIV), Felip d’Anjou (Felip V). D’altra banda, Catalunya estava aliada amb Holanda, Àustria i Anglaterra, recolzant com a successor a Carles d’Àustria (Carles III), ja que aquests països no volien que el mateix rei de la monarquia hispànica governés (en futur) també sobre França. Quan morí el l’Emperador austríac, Josep I, germà de Carles III, aquest va haver de succeir-lo i marxà a Viena. Com a conseqüència, Anglaterra va signar el Tractat d’Utrecht pel mateix motiu que el amb el rei de França, ja que no volien que un mateix rei governés dos territoris tant potents. Així Catalunya es quedava sense Anglaterra, Holanda i Àustria com aliats davant de Felip V.
Felip V, molt enfadat per la traïció de Catalunya, va anar guanyant territoris catalans fins arribar a Barcelona, organitzant un setge que durà tretze mesos. En aquell temps, segle XVIII, Barcelona era una ciutat relativament petita, d’uns 35.000 habitants. El setge perseguia l’objectiu de que la ciutat es rendís, sense que ningú no pogués entrar ni sortir de la ciutat, que no hi haguessin contraofensives ni ser atacat per la reguarda.
El setge el podem separar en dues etapes diferenciades per les estratègies utilitzades. A la primera etapa, liderada pel duc de Populi, on aquest va decidir de bombardejar la ciutat de manera constant.
Mapa del setge de Barcelona
A la segona etapa, el duc de Populi va ser rellevat el 7 de juliol per Berwick. Aquest va decidir deixar de bombardejar la ciutat, ja que lluny d’aconseguir que aquesta es rendís, encara va encendre més els ànims de la població. El mètode utilitzat per Berwick va ser construir unes paral·leles i aplegar els canons contra la muralla en uns sectors concrets. Un cop arribat aquest punt, obrir una bretxa i assaltar directament la ciutat. Les bateries es van situar entre els baluards de Clara i Portal nou, deixant Montjuic en segon pla.
La resistència dels Catalans era deguda a la comunicació que tenia Barcelona per mar amb Mallorca. Amb aquesta comunicació, feta de nit ja que les tropes castellanes descansaven, es transportaven aliments que permetien sobreviure a la població. El segon punt fort era la fermesa de l’ànima. Mai es rendien, i sabien que si morien, almenys ho haurien intentat.
Barcelona sent bombardejada
Finalment, l’11 de setembre de 1714 a dos quarts de cinc de la matinada, 26.000 soldats Borbònics van començar a assaltar la ciutat. A les set del matí, els Castellans dominaven les muralles, i els catalans seguien ferms i amb forces. Tot i així, l’assalt no va acabar fins al dia 13, quan Berwick entrà a la Barcelona.




Fonts d’informació:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada