En aquest articles expliquem la fabricació d’aiguardent en època moderna mitjançant l’alambí. També veurem a on s’exportaven i, finalment, quins eren els principals productors d’aiguardent de Catalunya que exportaven aquest licor per tota Europa.
L'aiguardent era una beguda alcohòlica obtinguda per la destil·lació del vi. Es fabricava a partir de l’alambí. Aquest era un sistema de producció d’aiguardent que constava de 6 parts: Fornell (forn que servia per evaporar el vi); Calderí (recipient on s’evaporava el líquid dividint-se en dues parts, el capitell i la carabassa); Condensador (Aparell on es condensava el líquid); refrigerant (aparell encarregat de refredar el líquid); col·lector (recipient on es recull el líquid fred) i el Canal o bec (Aparell que transportava el líquid del condensador al refrigerant.
L'alambí |
La majoria de
l’aiguardent que s’exportava a Catalunya sortia del ports de Tarragona, Salou i
Cambrils. Es venia en mercats del nord
d’Europa sobretot en ports francesos, anglesos i holandesos. També s’hi exportava
a les colònies americanes que sortia del port de Cadis.
A Catalunya van haver-hi tres comerciants d’aiguardent que destacaven:
—Joan Kies, era el cònsol d'Holanda, que va comprar una casa a Barcelona i va establir-hi una destil·leria d’aiguardent.
En aquest esquema
podem veure l’exportació d’aiguardents a Catalunya. Podem veure que a la
província de Tarragona es on es venia més aiguardent sobretot a Salou. I a
menys quantitat però, també s’exportava des de Barcelona, Mataró i l’Empordà.
Fonts d’informació:
Diccionari català-valencià-balear
Atles d’Història de Catalunya
Enciclopèdia catalana Volum 1
http://es.wikipedia.org/wiki/Baldrich
Diccionari català-valencià-balear
Atles d’Història de Catalunya
Enciclopèdia catalana Volum 1
http://es.wikipedia.org/wiki/Baldrich
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada